Zdravá výživa
Vymixovaná listová zelenina poskytuje viac živín ako šalát

Victoria Boutenko, autorka známych bestsellerov o surovej strave to priblížila: “Ak odtrhnete list z rastliny, rastlina vyženie nový. Ak sa porežete na prste, koža sa sama zahojí. Naopak, neživé predmety ako kamene alebo umelé konštrukcie, akokoľvek silné, nie sú pri poškodení schopné sa obnoviť.”
Táto schopnosť samo-obnovy živých organizmov je podľa jej slov jedinečnou silou, ktorá môže vyliečiť akúkoľvek chorobu. Všetky ostatné liečebné techniky, vytvorené ľuďmi, môžu byť úspešné iba vtedy, ak pomáhajú prirodzenej schopnosti regenerácie tela. Ľudské telo môže vyliečiť chorobu iba vtedy, ak sa všetky telesné substancie ako lymfa, krv, hormóny a mnoho iných udržiavajú v optimálnych hodnotách.
Fyziologický proces, ktorý drží všetky substancie v tele na úrovni potrebnej pre optimálne telesné zdravie, sa volá homeostáza. “Tento proces je extrémne komplexný a jeho kompletné pochopenie je ďaleko za našou trojdimenzionálnou obrazotvornosťou. Homeostáza je najdôležitejší proces v tele, a ak pomáhame našej homeostáze, staráme sa o naše zdravie v najlepšej miere,” odkazuje ďalej Boutenko.
Vysvetľuje, že proces homeostázy je úzko prepojený na endokrinný systém. Homeostatická rovnováha závisí na výkone endokrinných žliaz. Ak žľazy nevylučujú dostatočné množstvo hormónov, homeostatická rovnováha sa naruší a choroba sa spustí.
“Endokrinný systém pôsobí v ľudskom tele ako vysoko efektívna super továreň, ktorá vyrába a dodáva každú substanciu, požadovanú akoukoľvek žľazou alebo orgánom, kedykoľvek v presne požadovanom množstve. Čo taká továreň potrebuje? Hojnosť vysokokvalitných zásob. Endokrinný systém v našom tele potrebuje všetky živiny, vrátane vitamínov, aminokyselín, uhľohydrátov, esenciállnych mastných kyselín, minerálov a všetky stopové prvky. Zásobovanie nášho tela všetkými týmito živinami je rozhodujúce pre naše zdravie.”
Listová zelenina podľa Boutenkovej zodpovedá všetkým týmto účelom lepšie ako ktorákoľvek potravinová skupina. “Keď je vymixovaná, živiny z listovej zeleniny sa absorbujú účinnejšie a poskytujú mnohonásobne viac živín ako ostatné jedlá, vrátane tradičných šalátov. Inak povedané, pitím zelených smoothies podporujeme našu homeostatickú rovnováhu v optimálnom smere.”
Počas svojej praxe stretla ľudí, ktorí prežili rakovinu vďaka zvýšenej konzumácie listovej zeleniny. “Ak pochopíme mechanizmus homeostázy, je jasné, že vďaka tomuto jedinečnému prírodnému systému, môže ľudské telo vyliečiť nielen nádchu, alebo sa zotaviť zo zranenia, ale môže samo vyliečiť akúkoľvek chorobu, dokonca aj rakovinu,” konštatuje autorka bestsellerov o surovej strave.

Stopercentné šťavy patria do zdravej výživy

Odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik radí uvádza zopár rád, ktoré treba pri ich príprave dodržať. „Ak si šťavu pripravujete doma na odšťavovači, vypite ju hneď alebo ju pokvapkajte citrónovou šťavou, prikryte a uchovávajte v chladničke najviac dva dni,“ odporúča. Ďalej radí piť ovocné a zeleninové šťavy pred jedlom. Ako súčasť raňajok sú podľa jeho slov rýchlym zdrojom energie po dlhom „prerušení jedenia“ počas noci. Citrusové šťavy však neodporúča piť nalačno ľuďom, ktorí trpia nadmernou tvorbou žalúdočnej kyseliny alebo vredovou chorobou žalúdka či dvanástnika.
Aby ovocné a zeleninové šťavy podporovali naše zdravie, musia spĺňať nasledujúce základné kritériá:
Čerstvé
Musia byť pripravené z čerstvého ovocia a zeleniny.
Bez cukru
Nesmú byť dosladené cukrom, t.j. musia obsahovať výlučne prírodný cukor (prevažne fruktózu) z ovocia a zeleniny.
Čo najšetrnejšie
Priemyselne pripravené šťavy musia byť upravené čo najšetrnejšími technologickými postupmi (šetrná pasterizácia, optimalizácia teploty a doby pasterizácie), aby sa zachovalo čo najvaic pôvodných bioaktívnych látok.
Aditíva
Nemali by obsahovať mnoho aditívnych látok (v ideálnom prípade neobsahujú žiadne aditíva).
Vláknina
Výhodný je obsah vlákniny.
Slušný obsah energie
Musia sa konzumovať striedmo. Ovocné šťavy obsahujú pomerne veľké množstvo cukru (10–11 g/100 ml), čo znamená aj „slušný obsah energie“ (170–190 kJ/100 ml). Denne by sme teda mali vypiť najviac 200 ml ovocnej a 300–400 ml zeleninovej šťavy (tá nemá v sebe tak veľa prírodného cukru).
Riedené vodou
Aby sme podporili pitný režim, rieďme šťavy vodou – napríklad v pomere 1:1. Nezabúdajme ich však započítať do energetického denného príjmu.
Rôzne kombinácie
Kombinujme šťavy z rôznych druhov ovocia a neváhajme zaradiť ani zeleninové šťavy. Neexistuje pravidlo, ktoré by zakazovalo akékoľvek kombinácie štiav – je to len vec chuťovej preferencie, prípadne osobnej znášanlivosti.